"There are two tragedies in life. One is to gain your heart's desire and the other is to lose it". George Bernard Shaw

24.10.10

Ακριβό μου στιλό...!

Εν αρχή: *στιλό το [stiló] Ο (άκλ.) προφ. πληθ. και στιλά : α. όργανο γραφής, είδος κονδυλοφόρου εφοδιασμένου στο εσωτερικό του με ένα σωλήνα όπου μπαίνει το μελάνι που τροφοδοτεί την πένα. β. ~ διαρκείας, με συμπυκνωμένο μελάνι και με ακίδα αντί για πένα, που έχει μεγάλη διάρκεια χρήσης· (πρβ. μπικ).
[λόγγαλλ. stylo σύντμ. του stylographe = στιλογράφος]
στιλογράφος ([λόγ. < γαλλ. stylographe < αγγλ. stylograph < λατ. stilus μακρόστενο μυτερό αντικείμενο (η γραφή με -y- από επίδρ. του αρχ. στῦλος) (-graph = -γράφος)].

'Εχει περάσει αρκετό διάστημα από την τελευταία ανάρτηση στο blog. Το ιστολόγιο έκλεισε αισίως έναν χρόνο παρουσίας στο διαδίκτυο, αλλά δεν του κάναμε τα γενέθλια. Ο λόγος είναι ότι το blog ξεκίνησε με παρότρυνση άλλων που στη συνέχεια έγιναν αποστάτες και έφεραν μία σχετική τρικυμία στα κύματα του διαδικτύου. Και έναν υπέροχο αποπροσανατολισμό σε εμένα.  Έτσι η αρχή ήταν άγνωστη και λίγο περιπετειώδης για 'μένα.  Μέχρι να ξεπεράσω την αρχική μου έκπληξη και να αρχίσω να συνηθίζω στην εικόνα και λειτουργία του blog μου πήρε λίγο χρόνο. Οπότε το μετράμε και αυτό. 

Ίσως η εισαγωγή θα σας ξενίζει, όμως δεν είναι ασύνδετη με το θέμα.  Το blog στηρίζεται στην γραφή και χαρτί - εν προκειμένω blog -  χωρίς κονδυλοφόρο δεν γίνεται να υπάρξει. Ερχόμενη λοιπόν στην βάση μου ξανά η προσαρμογή ήταν λίγο περίεργη. Καθώς ήρθα αντιμέτωπη με νέα δεδομένα στη ζωή μου, όπως η αρχή της στρατιωτικής θητείας του αδερφού μου, αλλά και οι αλλαγές που ακολούθησαν στη σχολή.  Μιλώντας με τον αδερφό μου λοιπόν και λέγαμε αρκετά περιληπτικά τα νέα μας, σχολιάσαμε τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Έπεσε από τα σύννεφα όταν του είπα ότι οι βάσεις έπιασαν κυριολεκτικά πάτο. Στην αρχή γελούσαμε αμήχανα αλλά μετά και οι δύο αφήσαμε τα αστεία μας και περάσαμε στο θέμα. Δεν χρειάστηκε να  το αναλύσουμε πολύ καθώς και οι δύο έχουμε βιώσει την ελληνική πραγματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος και έχουμε βγάλει συμπέρασμα για το πώς - και αν - λειτουργεί η εκπαίδευση.

Κλείνοντας το τηλέφωνο με γέλια, συνωμοτικά αστεία και χαλαρή διάθεση αποφάσισα να προμηθευτώ την απαραίτητη και αναγκαία ύλη για το νέο εκπαιδευτικό έτος.  Αυτό που έπρεπε να προμηθευτώ απαραιτήτως ήταν αρχικά στιλό.  Έψαξα λοιπόν να βρω το αγαπημένο μου στιλό και κατέληξα σε αυτό μετά από πολλές άλλες δοκιμές σε διαφόρων τύπου στιλό.  Ξεκίνησα λοιπόν για την πόλη και πέρασα από τα περισσότερα καταστήματα με γραφική ύλη.  Φωτοτυπικά γραφεία και κεντρικά και συνοικειακά βιβλιοπωλεία αλλά αυτό που έψαχνα δεν το βρήκα. Όπου και αν ρώτησα αυτό που μου έδειχναν ήταν μία κακή απομίμηση του αυθεντικού στιλό. Την αρχική μου έκπληξη την αντικατέστησε ο εκνευρισμός καθώς ο κάθε πωλητής και υπάλληλος προσπαθούσαν να με πείσουν να χρησιμοποιήσω τις κάκιστες απομιμήσεις, λέγοντας μου διάφορες αστείες δικαιολογίες του τύπου ότι το στιλό που ζητάω δεν υπάρχει πια. Ότι δεν το προμηθεύονται γιατί δεν προτιμάται από τους καταναλωτές ή ότι ακόμα δεν το έχουν ακούσει. Έμεινα άφωνη ... Άνθρωποι που υποτίθεται ότι ξέρουν το αντικείμενό τους ήταν ανενημέρωτοι για τα βασικά. Φυσικά και δεν με έπιασαν ανυποψίαστη καθώς ως φρόνιμο παιδί - κατά την λαϊκή παροιμία - είχα μαζί μου το στιλό ως δείγμα για να τους πείσω ότι και υπάρχει και είναι και αυθεντικό και κυκλοφορεί στο εμπόριο. Ειλικρινά εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι αν τους ζητούσα ράβδο χρυσού θα ήταν πιο εύκολο να τον βρω  (αν και με την πρόσφατη κρίση δεν είμαι και σίγουρη ). Το στιλό αυτό που εγώ είχα βρει σε μία μικρο πωλήτρια σε έναν πάγκο του Α.Π.Θ και μάλιστα το είχα αγοράσει έναντι ενός τελείως συμβολικού ποσού και που είχα προμηθευτεί σε επαρκείς ποσότητες, δεν το ήξεραν καν εδώ.  Ακόμα και το ταπεινό και κλασικό πλέον bic υπήρχε. Πώς γινόταν λοιπόν να μην υπάρχει το συγκεκριμένο στιλό που και πιο καινούριο και πιο μοντέρνο στην εμφάνιση είναι ας πούμε!!.

Τελικά κατάλαβα ότι όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν ... Ευτυχώς όμως για καλή μου τύχη έχω ακόμα δύο στιλό από τα αγαπημένα μου. Μέχρι να μου τελειώσουν και αυτά θα πρέπει να σκεφτώ από τώρα τι να κάνω. Βέβαια θα με ρωτήσει κάποιος "Μα τι κόλλημα είναι αυτό με το ριμαδοστιλό αφού χρησιμοποιείς pc;". Λάθος! Το στιλό είναι βασικό για τις σημειώσεις σε κάθε τι. Για τους πιο ρετρό τύπους υπάρχει ακόμα και το μολύβι! Που εξίσου το συμπαθώ και το προτιμώ σε χρήση. Ένα μάθημα που πήρα είναι ότι ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να χάνεις το θάρρος σου ακόμα και όταν όλα συνηγορούν εναντίον σου.  Στο χέρι σου είναι να γυρίσεις το παιχνίδι ακόμα και όταν πρόκειται για ένα απλό στιλό!. Και κάτι ακόμα. Αποφάσισα να βάζω εγώ τους δικούς μου κανόνες σε ό,τι αφορά τη ζωή μου και την καθημερινότητά μου και ακόμα καλύτερα να μην βάζω καθόλου όπως μου έχει πει μία καλή φίλη. Πολύ περίεργα έκανε την παρουσία του αυτό το ακαδημαϊκό έτος. Για να δω πώς θα συνεχιστεί ;;;.

Υ.Γ1: Την μάρκα του στιλό δεν την ανέφερα για να μην παρεξηγηθώ και νομίσουν κάποιοι ότι κάνω διαφήμιση. Όμως για να συνεννοηθούμε σας λέω ότι είναι το STAEDTLER stick 430 m. Gt. Britain. 

Υ.Γ2:  Όπως ανέφερα και στο κείμενο το στιλό το είχα προμηθευτεί από μία μικρο πωλήτρια που είχε ένα πάγκο στην είσοδο ακριβώς του Α.Π.Θ. Παρακαλώ όσοι με διαβάζουν και είναι από Θεσσαλονίκη και είναι φοιτητές εκεί, ας μου πουν αν είναι ακόμα εκεί η συμπαθέστατη κυριούλα που μου έσωσε τον γραφικό μου χαρακτήρα. Έτσι ώστε όταν ανέβω όπως κανονίζω σύντομα για ταξιδάκι να τη βρω και να δώσω επιτέλους τέλος στην ταλαιπωρία μου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

                                                                Ιδού και η φωτογραφία με το εν λόγω στιλό!.