"There are two tragedies in life. One is to gain your heart's desire and the other is to lose it". George Bernard Shaw

24.10.10

Ακριβό μου στιλό...!

Εν αρχή: *στιλό το [stiló] Ο (άκλ.) προφ. πληθ. και στιλά : α. όργανο γραφής, είδος κονδυλοφόρου εφοδιασμένου στο εσωτερικό του με ένα σωλήνα όπου μπαίνει το μελάνι που τροφοδοτεί την πένα. β. ~ διαρκείας, με συμπυκνωμένο μελάνι και με ακίδα αντί για πένα, που έχει μεγάλη διάρκεια χρήσης· (πρβ. μπικ).
[λόγγαλλ. stylo σύντμ. του stylographe = στιλογράφος]
στιλογράφος ([λόγ. < γαλλ. stylographe < αγγλ. stylograph < λατ. stilus μακρόστενο μυτερό αντικείμενο (η γραφή με -y- από επίδρ. του αρχ. στῦλος) (-graph = -γράφος)].

'Εχει περάσει αρκετό διάστημα από την τελευταία ανάρτηση στο blog. Το ιστολόγιο έκλεισε αισίως έναν χρόνο παρουσίας στο διαδίκτυο, αλλά δεν του κάναμε τα γενέθλια. Ο λόγος είναι ότι το blog ξεκίνησε με παρότρυνση άλλων που στη συνέχεια έγιναν αποστάτες και έφεραν μία σχετική τρικυμία στα κύματα του διαδικτύου. Και έναν υπέροχο αποπροσανατολισμό σε εμένα.  Έτσι η αρχή ήταν άγνωστη και λίγο περιπετειώδης για 'μένα.  Μέχρι να ξεπεράσω την αρχική μου έκπληξη και να αρχίσω να συνηθίζω στην εικόνα και λειτουργία του blog μου πήρε λίγο χρόνο. Οπότε το μετράμε και αυτό. 

Ίσως η εισαγωγή θα σας ξενίζει, όμως δεν είναι ασύνδετη με το θέμα.  Το blog στηρίζεται στην γραφή και χαρτί - εν προκειμένω blog -  χωρίς κονδυλοφόρο δεν γίνεται να υπάρξει. Ερχόμενη λοιπόν στην βάση μου ξανά η προσαρμογή ήταν λίγο περίεργη. Καθώς ήρθα αντιμέτωπη με νέα δεδομένα στη ζωή μου, όπως η αρχή της στρατιωτικής θητείας του αδερφού μου, αλλά και οι αλλαγές που ακολούθησαν στη σχολή.  Μιλώντας με τον αδερφό μου λοιπόν και λέγαμε αρκετά περιληπτικά τα νέα μας, σχολιάσαμε τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Έπεσε από τα σύννεφα όταν του είπα ότι οι βάσεις έπιασαν κυριολεκτικά πάτο. Στην αρχή γελούσαμε αμήχανα αλλά μετά και οι δύο αφήσαμε τα αστεία μας και περάσαμε στο θέμα. Δεν χρειάστηκε να  το αναλύσουμε πολύ καθώς και οι δύο έχουμε βιώσει την ελληνική πραγματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος και έχουμε βγάλει συμπέρασμα για το πώς - και αν - λειτουργεί η εκπαίδευση.

Κλείνοντας το τηλέφωνο με γέλια, συνωμοτικά αστεία και χαλαρή διάθεση αποφάσισα να προμηθευτώ την απαραίτητη και αναγκαία ύλη για το νέο εκπαιδευτικό έτος.  Αυτό που έπρεπε να προμηθευτώ απαραιτήτως ήταν αρχικά στιλό.  Έψαξα λοιπόν να βρω το αγαπημένο μου στιλό και κατέληξα σε αυτό μετά από πολλές άλλες δοκιμές σε διαφόρων τύπου στιλό.  Ξεκίνησα λοιπόν για την πόλη και πέρασα από τα περισσότερα καταστήματα με γραφική ύλη.  Φωτοτυπικά γραφεία και κεντρικά και συνοικειακά βιβλιοπωλεία αλλά αυτό που έψαχνα δεν το βρήκα. Όπου και αν ρώτησα αυτό που μου έδειχναν ήταν μία κακή απομίμηση του αυθεντικού στιλό. Την αρχική μου έκπληξη την αντικατέστησε ο εκνευρισμός καθώς ο κάθε πωλητής και υπάλληλος προσπαθούσαν να με πείσουν να χρησιμοποιήσω τις κάκιστες απομιμήσεις, λέγοντας μου διάφορες αστείες δικαιολογίες του τύπου ότι το στιλό που ζητάω δεν υπάρχει πια. Ότι δεν το προμηθεύονται γιατί δεν προτιμάται από τους καταναλωτές ή ότι ακόμα δεν το έχουν ακούσει. Έμεινα άφωνη ... Άνθρωποι που υποτίθεται ότι ξέρουν το αντικείμενό τους ήταν ανενημέρωτοι για τα βασικά. Φυσικά και δεν με έπιασαν ανυποψίαστη καθώς ως φρόνιμο παιδί - κατά την λαϊκή παροιμία - είχα μαζί μου το στιλό ως δείγμα για να τους πείσω ότι και υπάρχει και είναι και αυθεντικό και κυκλοφορεί στο εμπόριο. Ειλικρινά εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι αν τους ζητούσα ράβδο χρυσού θα ήταν πιο εύκολο να τον βρω  (αν και με την πρόσφατη κρίση δεν είμαι και σίγουρη ). Το στιλό αυτό που εγώ είχα βρει σε μία μικρο πωλήτρια σε έναν πάγκο του Α.Π.Θ και μάλιστα το είχα αγοράσει έναντι ενός τελείως συμβολικού ποσού και που είχα προμηθευτεί σε επαρκείς ποσότητες, δεν το ήξεραν καν εδώ.  Ακόμα και το ταπεινό και κλασικό πλέον bic υπήρχε. Πώς γινόταν λοιπόν να μην υπάρχει το συγκεκριμένο στιλό που και πιο καινούριο και πιο μοντέρνο στην εμφάνιση είναι ας πούμε!!.

Τελικά κατάλαβα ότι όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν ... Ευτυχώς όμως για καλή μου τύχη έχω ακόμα δύο στιλό από τα αγαπημένα μου. Μέχρι να μου τελειώσουν και αυτά θα πρέπει να σκεφτώ από τώρα τι να κάνω. Βέβαια θα με ρωτήσει κάποιος "Μα τι κόλλημα είναι αυτό με το ριμαδοστιλό αφού χρησιμοποιείς pc;". Λάθος! Το στιλό είναι βασικό για τις σημειώσεις σε κάθε τι. Για τους πιο ρετρό τύπους υπάρχει ακόμα και το μολύβι! Που εξίσου το συμπαθώ και το προτιμώ σε χρήση. Ένα μάθημα που πήρα είναι ότι ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να χάνεις το θάρρος σου ακόμα και όταν όλα συνηγορούν εναντίον σου.  Στο χέρι σου είναι να γυρίσεις το παιχνίδι ακόμα και όταν πρόκειται για ένα απλό στιλό!. Και κάτι ακόμα. Αποφάσισα να βάζω εγώ τους δικούς μου κανόνες σε ό,τι αφορά τη ζωή μου και την καθημερινότητά μου και ακόμα καλύτερα να μην βάζω καθόλου όπως μου έχει πει μία καλή φίλη. Πολύ περίεργα έκανε την παρουσία του αυτό το ακαδημαϊκό έτος. Για να δω πώς θα συνεχιστεί ;;;.

Υ.Γ1: Την μάρκα του στιλό δεν την ανέφερα για να μην παρεξηγηθώ και νομίσουν κάποιοι ότι κάνω διαφήμιση. Όμως για να συνεννοηθούμε σας λέω ότι είναι το STAEDTLER stick 430 m. Gt. Britain. 

Υ.Γ2:  Όπως ανέφερα και στο κείμενο το στιλό το είχα προμηθευτεί από μία μικρο πωλήτρια που είχε ένα πάγκο στην είσοδο ακριβώς του Α.Π.Θ. Παρακαλώ όσοι με διαβάζουν και είναι από Θεσσαλονίκη και είναι φοιτητές εκεί, ας μου πουν αν είναι ακόμα εκεί η συμπαθέστατη κυριούλα που μου έσωσε τον γραφικό μου χαρακτήρα. Έτσι ώστε όταν ανέβω όπως κανονίζω σύντομα για ταξιδάκι να τη βρω και να δώσω επιτέλους τέλος στην ταλαιπωρία μου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

                                                                Ιδού και η φωτογραφία με το εν λόγω στιλό!.  

20 σχόλια:

  1. Γεια σου, Ιωάννα!
    Καλώς σε βρίσκω με τα στυλό και τα μολύβια σου. Κι εγώ τα προτιμώ από τον υπολογιστή. Και αυτά και την παρέα τους (μπλοκ, τετράδια κ.λ.π.) Θα τα λέμε. Προσπάθησα να γραφτώ αναγνώστριά σου, αλλά απόψε το blogspot κλωτσάει. Θα επιμείνω.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Μαρία και καλώς ήρθες!
    Ναι, μου αρέσει να έχω άμεση επαφή με το χαρτί. Με το pc η διαδικασία γραφής είναι πιο εύκολη πλέον μεν, στείρα δε. Φυσικά και να επιμείνεις! Σιγά μην αφήσει ένα κόλλημα του blogspot να σε νικήσει! Θα χαρώ πολύ να επικοινωνούμε και σε ευχαριστώ!
    Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε όχι! πφφφφφ Βρετανικά στλό ρε;;

    Εγώ παλι τραβάω τα αντίθετα από σένα... ψάχνω για pentel που είναι ενα έργο τέχνης και βρίσκω αυτήν την χοντροκομένη αηδίτσα της εικόνας σου :Ρ

    Ειλικρινά αν σου λείπουνε τόσο πες μου να σου στείλω κανένα κουτάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλα ρε latecomer! Και πού να δείς την απομίμηση που προσπαθούν να μου πουλήσουν οι επιτήδειοι βιβλιοπώλεις που είναι γερμανική :P Και μη χειρότερα!

    Που να 'ξερα η γυναίκα ότι είναι βρετανικοί όταν τους αγόραζα? Μετά την πομάκρυνση του ταμείου κτλ, κτλ! Xaxax Ε, ναι και εγώ τα pentel τα βρίσκω ακόμα πιο σπάνια εδώ. Αλλά μάλλον παραείναι κυριλέ για μένα αν και ευπαρουσίαστα και κομψότατα. Νομίζω ότι έχω τη λύση στο πρόβλημά σου. Για τσέκαρε εδώ μήπως βρείς αυτό που τόσο πολύ ψάχνεις https://www.pentelstore.com/index.php?grp=3941

    Ε, όχι και χοντροκομένη αηδία το στιλό μου! :P
    Σε ευχαριστώ πολύ για την καλή σου πρόθεση latecomer, αλλά φοβάμαι ότι θα αρνηθώ με συγχωρείς. Μόνο αν κάνουμε ανταλλαγή στιλό ίσως... Σου στέλνω τους pentel και μου στέλνεις τους χοντροκομένους βρετανικούς :P

    Ειλικρινά δεν μπορώ. Στην τελική αν δεν τους βρώ μάλλαν θα αλλάξω στιλό. Ίσως να ήταν καιρός ίσως και όχι!

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γράφω μόνο με πένα και για πρόχειρες καταστάσεις μονο με το pilot.
    Οσες φορές χρησιμοποιώ κάτι διαφορετικό αλειώνεται ο γραφικός μου χαρακτήρας.
    Συμφωνώ απόλυτα με την εμμονή σου.
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς ήρθες Thalassokrator!

    Με πένα ε? Μου φαίνεται αριστοκρατικό αλλά και χρονοβόρο αντίστοιχα. Τα pilot πάλι δεν τα μπορώ καθόλου. Σε ευχαριστώ για τη συμπαράσταση να 'σαι καλά!

    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου αρέσει και το μολύβι πάρα πολύ...
    Αλλά και το κλασικό μπικ :-)

    Καλώς σε Ιωάννα
    καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γειά σου Βάσσια!

    Και εμένα το μολύβι είναι από τα πιο αγαπημένα μου μέσα γραφής. Έχει πιο προσωπικό χαρακτήρα...

    Καλώς ήρθες Βάσσια και χάρηκα πολύ!
    Καλή εβδομάδα να 'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ιωάννα μου! Που είσαι...; Μας έλειψες πολύ πολύ :( Χαίρομαι που γράφεις και πάλι και που είσαι ξανά κοντά μας... :D
    Ελπίζω τα νέα δεδομένα στη ζωή σου να φέρουν όμορφα πράγματα και να σε αναζωογονήσουν καλή μου :) Περιμένω ακόμα εκείνο το καφεδάκι χιχι.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Estella! Αγάπη μου καλώς σε βρίσκω ξανά! Και έμενα μου λείψατε πολύ... Σε ευχαριστώ για τα ζεστά σου λόγια :D
    Μακάρι τα νέα δεδομένα να είναι έυχάριστα! Για τον κεφέ, είμαι ασυγχώρητη... Ό,τι και να πείς έχεις δίκιο. Επανορθώνω άμεσα 7 - 8 Νοέμβρη κατεβαίνω Αθήνα. Οπότε το ραντεβού είναι γεγονός! Θα τα πούμε και μέσω msn τα υπόλοιπα :D

    Να είσαι καλά αγάπη μου! Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Περιμένω περιμένω! Φιλάκια πολλά και καλή συνέχεια στο blogάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγάπη μου σε ευχαριστώ!!! Το ραντεβού είναι γεγονός! Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ιωαννα σε βρηκα!!! και χαιρομαι για αυτο,γιατι τωρα θα ερχομαι συχνα στο σπιτι σου!!!..
    Καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλώς ήρθες καλή μου lourdi!!! Να σου πώ ότι και εγώ χαίρομαι πολύ:) Το σπίτι μου είναι ανοιχτό και σε περιμένει!!!
    Καλό βράδυ και σε σένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΓΧΟΣ.
    ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΙΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γειά σου JK!
    Σε ευχαριστώ καλό μήνα και σε 'σένα με πολύ τύχη! Χαίρομαι που είσαι στο πλευρό μου!

    Καλή εβδομάδα να 'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για έναν περίεργο λόγο, όποτε άνοιγα τα σχόλιά σου δεν μου εμφανίζονταν. Ακόμα και τώρα, μου εμφανίζονται τα ονόματα ακαι όχι τα σχόλια καθ'αυτά. Δεν ξέρω τί συνέβη, αλλά αν δεν εμφανίζεται μόνο με εμένα αυτό αλλά και γενικά, κοίταξέ το, μήπως έγινε καμιά στραβή στο format του blog.

    Αυτό με τους ρετρό τύπους δεν το κατάλαβα! Οι μηχανικοί χρησιμοποιούμε αποκλειστικά μολύβι! Και διάφορα πάχη έχει, και σβήνει, και κάνει σκιές και - το σημαντικότερο - μπορείς να σκιτσάρεις με αυτό!

    Η κυριούλα δεν ξέρω αν υπάρχει, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν την έχω πετύχει κάπου... Λυπάμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα Δήμο!
    Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά΄ο υπολογιστής μου έχει πάθει μία μεγάλη βλάβη και μόλις τώρα είδα την απάντηση σου χρησιμοποιώντας άλλο pc.

    Αυτό που μου είπες για τα σχόλια θα το κοιτάξω οκ. ίσως να είναι κάποιο κόλλημα από τα συνηθισμένα που παθαίνει το blogspot. Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση πάντως.

    Σχετικά με το μολύβι δεν είπα ότι δεν μου αρέσει. Είπα ακριβώς το αντίθετο. Μα, ναι οι μηχανικοί το προτιμούν κυρίως για τεχνικούς λόγους όπως πολύ σωστά ανέφερες. Και οι σκιάσεις που δίνει είναι μοναδικές. Αλλά αν κάποιος που δεν είναι μηχανικός και επιμένει να το χρησιμοποιεί μάλλον αυτό τον κάνει λίγο ρετρό :PP

    Για την κυριούλα σε ευχαριστώ που ανταποκρίθηκες αν και δεν εθεάθη πουθενά (!). Πρέπει να ψάξω για νέο τύπο στιλό και νομίζω ότι κάτι βρήκα χμμμ...

    Σε φιλώ. Πολλούς χαιρετισμούς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλό μήνα και να έχεις και εσύ καλές γιορτές JK μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή