"There are two tragedies in life. One is to gain your heart's desire and the other is to lose it". George Bernard Shaw

3.10.11

... Η υπέροχη ιστορία ενός βιβλίου ...


Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου διάβαζα, και ζούσα παράλληλα. Ζούσα όμως και σε κόσμους φανταστικούς που μου άνοιγαν οι πόρτες των βιβλίων. Και ζούσα μαζί τους και μετά μόνη μου, και ύστερα πάλι κάπου συναντιόμασταν. Πλέον είναι κομμάτι της ζωής μου. Και αν και λόγω μελέτης ακαδημαϊκών πια βιβλίων - περάσαμε σε άλλο στάδιο, αλλά τα βιβλία δεν έπαψαν να μας βρίσκουν σε κάθε σταθμό της ζωής μας - δεν έχω όσο χρόνο θα ήθελα για να διαβάσω ένα λογοτεχνικό βιβλίο, πάντα κουβαλάω ένα μέσα στη τσάντα μου. Για να ξεχνιέμαι από τις πιέσεις των καθηγητών με διορίες σε εργασίες. Για να υπενθυμίζω στον εαυτό μου τι αγαπάω αληθινά. Και πάντα θα έχω αφήσει ένα κομμάτι μου σε αυτά και εκείνα θα μου δίνουν ως αντάλλαγμα κάτι δικό τους, κάτι καινούριο, κάτι ξένο, κάτι παλιό και κάτι διασκεδαστικό. 


Τελευταία κουβαλάω πάντα μαζί μου το βιβλίο "Οι υπέροχη ιστορία του Henry Sougar", του συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ. Ένα σπουδαίο βιβλίο από τον μαιτρ του απίθανου και του αναπάντεχου. Τα πράγματα δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται, κι αυτό που φαίνεται δεν είναι η πραγματικότητα. Ο αγαπημένος συγγραφέας με καρδιά παιδιού μας οδηγεί τους μεγάλους σε μονοπάτια καινούρια. Όπου το ψέμα και η αλήθεια, η πραγματικότητα και η φαντασία, η αίσθηση και η παραίσθηση αλλάζουν διαρκώς θέσεις. Ανακατεύω τα κομμάτια του πάζλ, παίζω άφοβα με κάθε χαρά και με αυτό το θέμα, καλωσορίζω τον Οκτώβριο. Τέλος, σας αφήνω με ένα πανέμορφο κείμενο που γράφηκε ποτέ για όσους αγαπάνε το διάβασμα. Το κείμενο έχει τίτλο "Dat a girl who reads", του/της Rosemary Urquico. Είναι πανέμορφο.. 


... " Φλέρταρε με ένα κορίτσι που διαβάζει. Αγάπησε ένα κορίτσι που ξοδεύει τα λεφτά του σε βιβλία αντί για ρούχα. Που έχει πρόβλημα χώρου στη ντουλάπα της επειδή έχει πολλά βιβλία. Φλέρταρε με ένα κορίτσι που έχει λίστες με βιβλία που θέλει να διαβάσει, που έχει κάρτα δανειστικής βιβλιοθήκης από όταν ήταν 12 χρονών. 


Βρες ένα κορίτσι που διαβάζει. Θα το καταλάβεις από το ότι πάντα έχει ένα αδιάβαστο βιβλίο μέσα στην τσάντα της. Είναι αυτή που κοιτάζει γλυκά ανάμεσα στα ράφια του βιβλιοπωλείου, αυτή που ξεφωνίζει χαμηλόφωνα όταν βρει το βιβλίο που έψαχνε. Βλέπεις την παράξενη κοπέλα που μυρίζει τις σελίδες ενός παλιού βιβλίου σε ένα βιβλιοπωλείο, "από δεύτερο χέρι";, αυτή είναι που διαβάζει. Δεν μπορεί ποτέ να αντισταθεί στη μυρωδιά των σελίδων, ιδίως όταν είναι κιτρινισμένες. 

Είναι το κορίτσι που διαβάζει, ενώ κάθεται περιμένοντας στο γωνιακό καφέ. Αν ρίξεις μία ματιά στην κούπα της, το γάλα ξεχειλίζει, γιατί είναι ήδη πολύ απορροφημένη. Χαμένη στον κόσμο που φτιάχνει ο συγγραφέας. 

Κάθισε δίπλα της. Μπορεί να σου ρίξει ένα βλέμμα, σαν όλα εκείνα τα κορίτσια που δεν τους αρέσει να τα διακόπτουν. Ρώτησε την αν της αρέσει το βιβλίο. 

Κέρασε την μία κούπα καφέ. 

Πες της τη γνώμη σου για τον Μουρακάμι. Μάθε αν διάβασε το πρώτο κεφάλαιο από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Να ξέρεις ότι αν πει ότι κατάλαβε τον Οδυσσέα του Joys, θα είναι απλά για να σου φανεί έξυπνη. Ρώτησε την αν της αρέσει η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, ή αν θα ήθελε να είναι η Αλίκη. 

Είναι εύκολο να βγαίνεις με ένα κορίτσι που διαβάζει. Χάριζε της βιβλία για τα γενέθλια της, για τα Χριστούγεννα, για τις επετείους σας. Χάριζε της το δώρο των λέξεων, στην ποίηση, στα τραγούδια. Χάρισε της Neruda, Pound, Sexton, Cummings. Δώσε της να καταλάβει ότι ξέρεις πως οι λέξεις είναι αγάπη. Να ξέρεις ότι κι αυτή ξέρει τη διαφορά ανάμεσα στα βιβλία και στην πραγματικότητα αλλά  - για το όνομα του Θεού -, θα προσπαθήσει να κάνει τη ζωή της λιγάκι σαν το αγαπημένο της βιβλίο. Δεν θα είναι δικό σου το φταίξιμο αν το κάνει. Πρέπει να κάνει μία προσπάθεια, κατά κάποιον τρόπο. 

Πες της ψέματα. Αν ξέρει από συντακτικό, θα καταλάβει ότι ήταν ανάγκη να πεις ψέματα. Πίσω από τις λέξεις έχει άλλα πράγματα: κίνητρα, αξίες, αποχρώσεις, διαλόγους. Δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου. 

Χώρισε μαζί της. Γιατί ένα κορίτσι που διαβάζει, ξέρει ότι η αποτυχία οδηγεί στην κλιμάκωση. Καταλαβαίνει ότι όλα τα πράγματα έχουν ένα τέλος. Ότι σε κάθε περίπτωση, μπορεί πάντα, μετά να υπάρχει μία συνέχεια. Ότι μπορείς να αρχίσεις ξανά και ξανά, και να παραμείνεις ήρωας. Ότι η ζωή είναι πολύ πιθανό να έχει ένα παλιάνθρωπο, ή μπορεί και δύο. 

Γιατί να φοβάσαι όλα όσα δεν είσαι;, Τα κορίτσια που διαβάζουν, καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι, σαν τους χαρακτήρες, αναπτύσσονται. Εκτός από αυτούς στις σειρές Twillight. 

Αν βρεις ένα κορίτσι που διαβάζει, κράτα το από κοντά. Όταν τη βρεις ξύπνια στις δύο τη νύχτα, να σφίγγει ένα βιβλίο στο στήθος της και να κλαψουρίζει, φτιάξε της ένα φλιτζάνι τσάι και κράτα την στην αγκαλιά σου. Μπορεί να τη χάσεις για κάνα δυο ώρες, αλλά πάντα θα έρχεται πίσω σε 'σένα. Θα μιλάει για τους χαρακτήρες του βιβλίου σαν να είναι αληθινοί, και η αλήθεια είναι ότι για λίγο, πάντα είναι. 

Θα της κάνεις πρόταση μέσα σε ένα αερόστατο, ή σε μια ροκ συναυλία. Ή, πολύ απλά, την επόμενη φορά που θα είναι άρρωστη, από το τηλέφωνο. 

Θα χαμογελάς τόσο δυνατά που θα απορείς γιατί η καρδιά σου δεν έχει σπάσει και γεμίσει με αίματα όλο τον κόσμο, ακόμη. Θα γράψεις την ιστορία της ζωής σας, θα κάνετε παιδιά με περίεργα ονόματα και ακόμη πιο περίεργες συνήθειες. Θα συστήνει τα παιδιά σας στον Παπουτσωμένο Γάτο και στον Ασλάν και όλα αυτά μέσα στην ίδια μέρα. Θα περπατάτε στα γεράματα, τους χειμώνες μαζί και θα απαγγέλει Κιτς με κομμένη την ανάσα, ενώ εσύ θα τινάζεις το χιόνι από τις μπότες της. 

Φτιάξ'τα με ένα κορίτσι που διαβάζει γιατί σου αξίζει. Αξίζεις ένα κορίτσι που μπορεί να σου δώσει την πιο χρωματιστή ζωή που μπορείς να φανταστείς. Αν το μόνο που έχεις να της δώσεις είναι μονοτονία, μπαγιάτικες ώρες και μισοψημένες προτάσεις, τότε καλύτερα μείνε μόνος. Αν θέλεις τον κόσμο, και τους κόσμους πέρα από αυτόν, τότε βρες ένα κορίτσι που διαβάζει. 

΄Η ακόμα καλύτερα, βρες ένα κορίτσι που γράφει" ...




9 σχόλια:

  1. Πωπω, μέσα στο μυαλό μου είσαι εσύ. Τώρα γράφω ανάρτηση για τα βιβλία μου.
    Και ναι, έχω και εγώ γύρω στις 10 διαφορετικές λίστες με To Read βιβλία, αγοράζω συνέχεια καινούρια, ξοδεύω εκεί το χαρτζιλίκι μου και είμαι αμετάκλητα ερωτευμένη με μερικούς χαρακτήρες, όπως τον Mr. Darcy από το Περηφάνια και Προκατάληψη.
    Τα κορίτσια που διαβάζουν, καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι, σαν τους χαρακτήρες, αναπτύσσονται. Εκτός από αυτούς στις σειρές Twilight.

    Αγαπάω τον άνθρωπο που έγραψε αυτό το άρθρο.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αααχ, με κάνεις να νοιώθω τόσο όμορφα Creepy Dreamer μου!. Χαίρομαι που διαβάζεις και που ταιριάζουν τα γούστα μας!. Και εγώ μικρότερη το χαρτζιλίκι μου εκεί το ξόδευα. Και πάντα για δώρο Χριστουγέννων, γενεθλίων και άλλων γιορτών βιβλία ήθελα. Όποια κοπέλα σέβεται τον εαυτό της επιβάλλεται να είναι ερωτευμένη με τον Mr. Darcy! :D. Να υπήρχε και στην πραγματικότητα ένας τέτοιος τύπος άντρα, θα ήμουν πλήρης νομίζω χαχα :P.

    Υ.Γ Και εγώ ακόμα τον ψάχνω αυτό τον άνθρωπο να του δώσω πολλά συγχαρητήρια. Τα αξίζει..

    .."Δεν υπήρχαν καρδιές περισσότερο ανοιχτές, γεύσεις τόσο όμοιες, αισθήματα τόσο ταυτισμένα"... "Persuation" Jane Austen. Με αυτό σε αφήνω μικρή μου φίλη! Πολλές ευχές για καλό μήνα! :):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nαι και εγώ αν γνώριζα κάποιον κύριο Ντάρσι νομίζω θα σκεφτόμουν μέχρι και να τον παντρευτώ! :Ρ

    Τι όμορφο quote... :)
    Καλό σου μήνα :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τυχαία βρήκα το blog σου και χάρηκα πολύ! Και εγώ διαβάζω από τα μικράτα μου, σχεδόν 45 χρόνια. Περισσότερα βιβλία εχουμε στο σπίτι παρά ρούχα. Εμαθα και στα παιδιά μου να διαβάζουν(τελικά τα παιδιά γίνονται ότι βλέπουν). Μπράβο που υπάρχουν νέοι ανθρωποι σαν και εσένα που προτιμούν το βιβλίο σαν δώρο. Θα το πάρω το βιβλίο να το διαβάσω...... Σου εύχομαι καλή μέρα και καλό διάβασμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξαναχαίρομαι που σε ξαναδιαβάζω!

    Το αιώνιο πρόβλημά μου ήταν και είναι οι μετακομίσεις. Υπάρχει απίστευτος αριθμός βιβλίων στο σπίτι, τα περισσότερα του καλού μου και λιγότερα δικά μου.:(

    Όμως ένας λόγος που αλληλοερωτευτήκαμε ήταν και οι βιβλιοθήκες μας...

    Το παραπάνω κείμενο απλά εξαιρετικό.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου και πάλι Ζάμπια μου!. Αυτό το διάστημα ζω τον εφιάλτη της μετακόμισης. Και εμένα με καταδιώκει σχεδόν αυτή η ανεπιθύμητη αλλαγή!. Και τόσα βιβλία... με τσαλακωμένα εξώφυλλα, πατημένα φύλλα, σκονισμένες στοίβες, όλα ένα κομμάτι δικό μας... και μετά πάλι να ψάχνουμε να αγοράζουμε ράφια και βιβλιοθήκες για να τους δώσουμε τη θέση που τους αξίζει. Ένα βιβλίο σκονισμένο και παραχωμένο κάπου σκοτεινά ε όχι! αυτό πάει πολύ! too much! χαχαχα!.

    Είσαι τυχερή Ζαμπία μου που βρήκες έναν άνθρωπο που μοιράζεται την ίδια αγάπη με εσένα... εύχομαι να συμβεί το ίδιο και σε εμένα...
    Καλό σου βράδυ... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γράφαμε σχεδόν ταυτόχρονα! (δες παρακάτω)

    Έτσι ακριβώς είναι:..."όλα ένα κομμάτι δικό μας"!

    Σίγουρα και θα συμβεί. Νομοτελειακά σχεδόν ψάχνουμε και βρίσκουμε τους εαυτούς στους απέναντι...Δεν γίνεται αλλιώς, εκτός κι αν...από κακή σύμπτωση, λοξοδρομήσουμε.

    Καληνύχτα
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το είδα ναι!. χιχιχιχι μου αρέσει που συνεννοούνται τα πληκτρολόγια μας με τηλεπαθητικές αντιδράσεις...

    Συμφωνώ απολύτως με αυτό που είπες. Είναι απολύτως σωστό. Μας ελκύει το όμοιο γιατί αυτό θα ψάχνουμε πάντα. Δεν γίνεται αλλιώς. Και όντως, υπάρχουν και κακές συμπτώσεις που σου θολώνουν τις επιλογές. Όμως δεν είναι αργά να τις καταλάβεις και αν μπεις ξανά στον στρωμένο δρόμο... θέλω να ελπίζω δηλαδή...

    Καληνύχτα Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νααααααααααααααααααι!!!!.
    Μου αρέσουν πολύ τα παιχνίδια :).
    Ευχαριστώ για την πρόσκληση Skroutzako!
    Ευχαριστώ:). Να έχεις ένα υπέροχο ΣΚ!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή