"There are two tragedies in life. One is to gain your heart's desire and the other is to lose it". George Bernard Shaw

30.12.09

1 και 2010 σκέψεις για το 2010********************

New Year’s Reflections


Looking back on the months gone by,
As a new year starts and an old one ends,
We contemplate what brought us joy,
And we think of our loved ones and our friends.


Recalling all the happy times,
Remembering how they enriched our lives,
We reflect upon who really counts,
As the fresh and bright new year arrives.


And when I/we ponder those who do,
I/we immediately think of you.


Thanks for being one of the reasonsI'll/We'll have a Happy New Year!


By Joanna Fuchs

13.12.09

Μα ποιά είναι επιτέλους αυτή η Mary Christmas??

Το διάβασα σε ένα post φίλου και ομολογώ ότι το βρήκα αρκετά εύστοχο και χιουμοριστικό!. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ από αυτή την οπτική. Για να απαντήσω στην εύγλωττη απορία του φίλου μου, θα πω κατ' αρχάς ότι η Mary Christmas είναι φίλη μας!. Λόγω της φύσης του ονόματος, με προδιαθέτει να την κατατάξω σε γένους θυληκού. Αν μπορούσα να την περιγράψω, θα την φανταζόμουν ως έναν θηλυκό Άγιο Βασίλη!. Ως μία άλλη Mary Poppins!.. Με το έλκηθρο της. Τον πιστό της τάρανδο, τον αγαπημένο σε όλους μας Roudolf, και την μαγική βαλίτσα της θα προσγειωνόταν στις καμινάδες μας για να φέρει μία ξεχωριστή μαγεία στην κοινή καθημερινότητα που ζούμε. Θα ερχόταν σε εμάς. Θα μας έριχνε λίγη μαγική αστερόσκονη για να ζήσουμε το όνειρο, έστω και για λίγο και θα μας μετέφερε σε μία μαγική ατμόσφαιρα. Πολύ γλυκιά, πολύ γιορτινή, που θα ξεχειλίζει η αγάπη και η ευτυχία, σαν ένα γλυκό πέπλο ονείρου ... Ο ερχομός της σηματοδοτεί την γιορτινή περίοδο που όλοι περιμένουμε με αγωνία να ζήσουμε!. Γιατί χωρίς αυτήν δεν θα είχε ενδιαφέρον η ζωή μας!. Πολύ λυπάμαι που θα αποχωριστώ τα Γιάννενα αυτές τις μέρες ... Όμως χρειαζόμαστε αυτές τις γιορτές για να ζήσουμε αυτή την μαγεία. Να γελάσουμε. Να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν. Να έρθουμε πιο κοντά σε αυτούς που αγαπάμε, ακόμα και σε αυτούς που πληγώσαμε ή μας πλήγωσαν. Είναι μία ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά γιατί επιβάλλεται να "αγαπάτε αλλήλους". Αυτό είναι το ρητό που θα μας διδάξει η αγαπητή μας φίλη Mary Christmas!. Γιατί με αυτή την μαγική γιορτινή περίοδο, όλοι έχουμε την μοναδική - ίσως - ευκαιρία να νοιώσουμε και πάλι παιδιά και να πιστέψουμε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα...

Γι αυτούς και πάρα πολλούς ακόμη λόγους μου αρέσουν τα Χριστούγεννα!. Και γι αυτό αγαπώ ιδιαίτερα την καλή μας φίλη Mary. Που όπου να 'ναι έρχεται και γι αυτό πρέπει όλοι να την υποδεχθούμε με χαμόγελο. Με αισιοδοξία. Φορώντας τα καλά μας ρούχα και με καλή διάθεση κοντά στους αγαπημένους μας!

Καλές γιορτές σε όλους, λοιπόν!

p.s Η Mary (Christmas) έχει και μία κολλητή φίλη την Happy (New Year)!. Αλλά γι αυτήν θα μιλήσουμε άλλη φορά! :PP

9.12.09

Να 'χαμε να λέγαμε...

Χειμώνας πια ... Μπήκε και φέρνει μαζί του γιορτές, στολίδια, λαμπάκια, γλυκά, χαρούμενη ατμόσφαιρα σε όλα.
Και όμως κάτι λείπει ... Ίσως είναι ο δεκαπεντάχρονος που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του. Ίσως είναι που ο Δεκέμβρης δεν θυμίζει πια την γιορτινή ατμόσφαιρα που είχε. Ίσως είναι που το σκοτάδι του κάθε ενός και όλων μαζί βγήκαν στην επιφάνεια και κάλυψαν κάθε τι όμορφο και λαμπερό. Ειλικρινά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έγινε όλο αυτό το ξέσπασμα. Βέβαια κάποτε θα γινόταν. Αλλά το θέμα είναι να μην φτάνουν τα πράγματα στο απροχώρητο. Αλλά στην πράξη κολλάει πολύ το πράγμα.

Αυτό που με απασχολεί τελευταία είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Πως έχουν γίνει όλοι έτσι;. Τόσο διάφοροι, ψυχροί και πάνω από όλα τρομερά υστερόβουλοι. Οι σχέσεις είναι πλέον ένα "δούναι και λαβείν". Έλεος. Έχει χαθεί η κάθε ανθρωπιά μεταξύ μας. Μα είμαστε άνθρωποι εμείς;. Δεν μπορεί. Να, αυτά σκέφτομαι κάτι τέτοιες στιγμές, όταν βλέπω παντού γύρω μου να υπερισχύει η πονηριά και το ψέμα. Όλοι έγιναν αριβίστες. Δεν ξέρω τι να πω ... Άτομα που έχω περάσει μια ζωή μαζί τους και πλέον δεν τα αναγνωρίζω ... Και μετά κάνω δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Μήπως ήταν πάντα έτσι και εγώ άργησα να το καταλάβω;. Μήπως έχουν φλιπάρει από το γενικότερο κλίμα και δεν αντέχουν άλλο;. Ίσως πέτυχα άσχημη περίοδο και πρέπει να περιμένω να έρθει και η δική μου σειρά για να δω μια "άσπρη μέρα". Αλλά το νούμερο μου αργεί λίγο ...

Δεν δέχομαι ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσεις είναι να πατήσεις επί πτωμάτων. Δεν το δέχομαι αυτό. Βέβαια θα μου πει κάποιος "επειδή εσύ είσαι έτσι, μην νομίζεις ότι και οι άλλοι είναι το ίδιο". Σωστό φανταστικέ συνομιλητή. ΑΛΛΆ, και άλλοι έχουν ανάγκες αλλά δεν τις διεκδικούν με ύπουλο και μοχθηρό τρόπο. Δεν "σκότωσαν και κανέναν" στην τελική!. Μετά πάλι τους δικαιολογώ όλους αυτούς. Τι να κάνω;. Είμαι φιλότιμη ρε γα μώ το. Αλλά μετά σκέφτομαι ότι δεν αξίζει να δικαιολογώ άτομα και συγκεκριμένες συμπεριφορές τη στιγμή που αυτοί οι ίδιοι ποτέ δεν προσπάθησαν να διορθωθούν στο παραμικρό. Ούτε μπήκαν στον κόπο να κάνουν τη δική τους αυτοκριτική. Συνεπώς τι μας μένει;... το delete. Μία λέξη που ποτέ δεν μου άρεσε. Αυτή η ολική διαγραφή με τρομάζει. Πάντα με τρόμαζε. Αλλά και από την άλλη μήπως χρειάζεται μερικές φορές; Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο...

Ουφ... εκεί που καταλήγω είναι το εξής δόγμα που εγώ προσωπικά το τηρώ στην ζωή μου. Προσπαθώ τουλάχιστον. "Τα όμοια έλκονται". Τέλος. Γιατί η ζωή δεν είναι φυσική. Δεν κάνουμε πειράματα με διπολικά στοιχεία. Αν έχεις κοντά σου αυτούς που ταιριάζεις και σε καταλαβαίνουν έστω και στα βασικά είσαι οκ. Δεν χρειάζεται να υποχωρείς, να δικαιολογείς, να εξηγείς ανεξήγητες συμπεριφορές. Να ασχολείσαι με αυτούς που δεν προσπαθούν και που στην τελική δεν σε εκτίμησαν καθόλου .. Γιατί εσύ μπορεί να έχεις όλη την καλή διάθεση να δώσεις, να μοιραστείς, να ασχοληθείς αλλά αν ο άλλος σε βλέπει υστερόβουλα και κοιτάζει μόνο πώς να ωφεληθεί η πάρτη του από 'σένα και μόνο να παίρνει, να παίρνει, να παίρνει, ε τότε θα πέσει delete. Βέβαια κάπου ίσως κάνουμε κι εμείς λάθος. Κάπου δεν κρίνουμε τον άλλον και πέφτουμε στην παγίδα που πολύ μελετημένα έχει στήσει. Όσο φαιδρό και αν ακουστεί αυτό ίσως είμαι πολύ αθώα τελικά για αυτόν το κόσμο. Αλλά εγώ τουλάχιστον μπορώ να κοιτάξω τον εαυτό μου στον καθρέφτη και να τον αναγνωρίσω. ΕΣΎ ;;;;;;;;.

    Για όλα αυτά λοιπόν δεν θα πενθήσω πουθενά. E, πόσο μάλλον στον Παράδεισο ...

15.11.09

New moon στο cinema...!

    Η ταινία New Moon είναι γεγονός...! Το δεύτερο μέρος του sequel έφτασε και προβάλλεται αυτή τη περίοδο στους κινηματογράφους. Ειλικρινά αν και όλη αυτή η διεθνή υστερία δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά παρά μόνο με όρους οικονομικούς όρους και όρους "του συρμού". Ωστόσο η συγγραφέας Steffanie Mayer έδωσε στο κοινό ένα πολύ καλό βιβλίο που πραγματεύεται ένα φαινόμενο που λίγοι έχουν εντρυφήσει σε αυτό. Μας παρουσιάζει έναν κόσμο, άγνωστο σε εμάς με ανθρώπινες όμως διαστάσεις. Οι ήρωες του βιβλίου διατηρούν την ιδιαίτερη φύση τους έχοντας όμως ανθρώπινη μορφή. Με την εξαίρεση ίσως ότι μπορούν να μεταμορφώνονται, λόγω της σκοτεινής τους φύσης. Κι όμως, αν και στο βιβλίο - και στην ταινία - δείχνουν ότι αυτοί οι δύο κόσμοι μπορούν να συνυπάρξουν, στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι εφικτό. Μπορεί να γίνει εφικτό μόνο μέσα από ορισμένες - και πολύ ιδιαίτερες - κοινωνικές συνθήκες. Τα vampire και οι λυκάνθρωποι ... οι άνθρωποι και οι λυκάνθρωποι ... Είναι διαφορετικά όντα εξ αρχής. Όμως όλα γίνονται εφικτά μόνο με τη δύναμη της αγάπης. Για την αγάπη θυσιάζουν την ύπαρξή τους και τη φύση τους οι ήρωες της ταινίας.

    Η αλήθεια είναι ότι αν και δεν μου αρέσουν αυτού του είδους οι ταινίες, όταν είδα για πρώτη φορά το "Underworld", ομολογώ ότι μου άρεσε πάρα πολύ. Με εξαίρεση το "Interview with a Vampire" που με κέρδισε αμέσως!. Συγκλονίστηκα από την υπόθεση της ταινίας και τους χαρακτήρες της. Ένας άλλος κόσμος που διέπεται από τους δικούς του κανόνες και "θανάσιμους" νόμους. Ένα διαφορετικό είδος που ζει μόνο στο αιώνιο σκοτάδι ... Αλήθεια όμως γιατί τον τελευταίο καιρό αυτό το είδος των ταινιών με τη συγκεκριμένη θεματολογία περί vampire και βρικολάκων έχει τόση μεγάλη αύξηση;. Γιατί επηρεάζεται τόσο πολύ ο κόσμος;. Πώς είναι δυνατόν να ταυτίζονται οι νέοι με "φανταστικούς" χαρακτήρες;. Και κυρίως γιατί επιλέγουν αυτό το συγκεκριμένο είδος ταινιών από κάποιο άλλο;. Σίγουρα δεν έχω απαντήσεις για όλα αυτά, αλλά μερικά εξηγούνται.! Ίσως στην εποχή μας επικρατεί μία "σκοτεινή" διάθεση από τους περισσότερους ανθρώπους. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, την όποια καθημερινότητα του κάθε ενός και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί ... έχει σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι να στραφούν πιο πολύ προς τον εαυτό τους και να προσπαθήσουν να βρουν κάτι με το οποίο θα ταυτίσουν την συναισθηματική τους κατάσταση. Είτε είναι ένα βιβλίο, είτε μία ταινία. Και συνήθως επιλέγουν ταινίες με "σκοτεινές" καταστάσεις.

    Με την έξαρση του φαινομένου "Twillight" αρκετοί έχουν επηρεαστεί και στην εξωτερική εμφάνιση. Από τη μία οι "μικρές κυρίες", από την άλλη το "glamour gothic style". Το φως και το σκοτάδι. Το συνεσταλμένο και το προκλητικό. Παντοκρατορία του μαύρου και accessorize με καρφιά, στρας, braiseles. Σχεδόν έχει νομιμοποιηθεί το "περιθωριακό" στυλ και εμφανίζεται πιο εκλεπτυσμένο, συνοδευόμενο με μία comme il faut κομψότητα. Μέσα από αυτή τη σύγχυση, διαμορφώθηκε η "κομψή περιθωριοποίηση". Γιατί είναι διαφορετικό να είσαι (emo)tional από θέση και άλλο από "φύσει".
Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος βγαίνει κερδισμένος από όλη αυτή τη μείξη, είναι το εμπόριο της μόδας και οι εκδοτικοί οίκοι φυσικά!.

Πάντως όλο αυτό το φαινόμενο του "goth style" είναι αν μή τι  άλλο γοητευτικό. Το σκοτάδι πάντα είχε μία ιδιαίτερα ελκυστική λάμψη ...

P.S εγώ πάντως λέω να τη δω την ταινία... και να βγάλω μόνη μου τα συμπεράσματά μου, ανεπηρέαστη από το "look" της εποχής...!

5.11.09

Το τρίτο μέρος της τετρα - λογίας -"Eclipse"

    Το τρίτο μέρος της τετραλογίας Twillight - New moon έφτασε!. Είναι γεγονός. Το βιβλίο που έγινε διεθνής ψύχωση φτάνει στο τέλος του ... Το τέταρτο βιβλίο που έχει τίτλο "Χαραυγή" θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες στα βιβλιοπωλεία. Έχει προηγηθεί η αγγλική του γραφή που όμως κυκλοφόρησε μόνο στην Αγγλία. Το ελληνικό κοινό θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμη, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει κάθε αναμονή!

Καλή ανάγνωση σε όλους τους ενδιαφερόμενους και εύχομαι τα αγαπημένα μας βιβλία να κρατήσουν σε όλους μας την καλύτερη συντροφιά αυτό τον κρύο χειμώνα ...

4.11.09

Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο...

    Η ομορφιά θα σώσει το κόσμο. Αυτό το απόφθεγμα αποτελεί θεμελιώδες αξίωμα. Είναι η ομορφιά που θα κερδίσει στο τέλος όλες τις μάχες ... Κάποιοι μπορεί να δώσουν πολλές ερμηνείες σε αυτή την έννοια. Ξεκινούν από την ομορφιά του προσώπου, από την ομορφιά που δείχνουν κάποιοι και καταλήγουν στην εσωτερική ομορφιά. Στην ομορφιά που αποπνέει ο κάθε άνθρωπος. Θα ξεκινήσω με μια μικρή ανάμνηση από τα μικρά χρόνια της εφηβείας μου. Ήμουν έφηβη όταν καθόμουν στην πολυθρόνα του σαλονιου και ξεφύλλιζα ένα γυναικείο περιοδικό με γυαλιστερές φωτογραφίες γυναικών να ποζάρουν με στυλ και άνεση στο φακό. Σχεδόν με ανεπιτήδευτη στάση, με τέλειο μακιγιάζ και elegant ρούχα.

    Αλλά αυτό που τράβηξε την προσοχή μου δεν ήταν οι φωτογραφίες και τα εξώφυλλα, αλλά το editorial του περιοδικού που ακόμα το θυμάμαι. Ήταν ένα αφιέρωμα στο υπέροχο εκθαμβωτικό και πάντα all time classic κραγιόν της Coco Channel!!!. Η αρθρογράφος του περιέγραφε τις δικές της αναμνήσεις που της γέννησε ένα κόκκινο κραγιόν ξεχασμένο στο μπάνιο ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου στο Παρίσι... Και τότε αναπόλησα τις δικές μου αναμνήσεις, που μικρή φορούσα το κραγιόν της μαμάς μου κρυφά και μετά μουτζουρωνόμουν και όταν εκείνη το ανακάλυπτε στην αρχή θύμωνε για την καταστροφή που είχα προκαλέσει άθελά μου αλλά μετά γελούσε γλυκά. Ειλικρινά μαγεύτηκα. Μπήκα σε έναν κόσμο που μέχρι πρότινος μου ήταν άγνωστος. Στον κόσμο της γυναικείας ομορφιάς. Σαν να έπεσε από τον ουρανό το περιοδικό χάθηκα μέσα στην μαγεία του. Το περιοδικό αυτό ήταν - και είναι - πολύ διαφορετικό από τα άλλα.

    Το περιεχόμενό του δεν εξαντλούνταν μόνο σε iloustration εξώφυλλα και κοσμικά γεγονότα. Είχε περιεχόμενο, με θέματα για τη σύγχρονη ζωή, ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις από τον χώρο της τέχνης, της μόδας, της αρχιτεκτονικής και ιστορίες που δεν γύριζαν στα κοσμικά παρά γύριζαν τον κόσμο. Οι φωτογραφίες του ήταν πολύ καλλιτεχνικές και πολύ ατμοσφαιρικές. Ωωωω...! ήταν απλά υπέροχο. Και εγώ μπορούσα ανενόχλητη να ταξιδεύω στις σελίδες του και να φαντάζομαι τον εαυτό μου να ποζάρει σαν μυστηριώδη πριγκίπισσα του σύγχρονου καιρού, που το γοβάκι το είχε αντικαταστήσει το αγαπημένο μου peep - toe και τον πρίγκηπα τον άφησα στο παραμύθι μέχρι να έρθει η σωστή στιγμή που θα τον συναντήσω και στην πραγματικότητα ... Τώρα δεσποινίδα πλέον, απλά κρατάω την παλιά και αγαπημένη συνήθεια να αγοράζω το περιοδικό μου κάθε αρχή του μήνα. Και εύχομαι απλά όσο υπάρχω εγώ να υπάρχει και αυτό και να με συντροφεύει δίπλα μου. .. Γα όλους αυτούς τους λόγους αγαπώ το BHMADONNA. Γιατί είναι ένα περιοδικό που σέβεται τη γυναίκα, έχει ειλικρινή γραφή.

Τελικά η ομορφιά είναι κάτι άπιαστο... Είναι ένα δώρο από το Θεό που κάνει τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος. Και αν νομίζουμε ότι κάποιοι δεν το έχουν, μάλλον δεν έχουν ψάξει καλά τον εαυτό τους!... Γιατί αν αγαπάς τον εαυτό σου, είναι σίγουρο ότι μετά θα σε αγαπήσουν και οι υπόλοιποι ;):)

25.10.09

ΕΓΤΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΕΜΑ
«ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ»

    Πάντοτε με συνάρπαζαν τα εγκαταλελειμμένα σπίτια. Επέλεξα να φωτογραφίσω ερειπωμένα σπίτια, προσόψεις κτιρίων και μερικά λιτά στοιχεία από τον εσωτερικό τους χώρο. Τα καθημερινά αντικείμενα μαρτυρούν μία λιτότητα, είναι ρεαλιστικά αντικείμενα χωρίς καμία προσπάθεια ωραιοποίησης.Σκοπός είναι η καταγραφή αυτών των συνοικιών με απλές αρχιτεκτονικές γραμμές,λιτές φόρμες που είναι οικίες στον καθημερινό άνθρωπο. Επέλεξα αυτό το θέμα γιατί θεωρώ ότι πρόκειται για σπίτια που αντέχουν στον χρόνο και έχουν αυθεντικές φόρμες.Αυτά τα οικοδομήματα γεννούν το ενδιαφέρον να ασχοληθούμε μαζί τους και να προσπαθήσουμε να φανταστούμε την προηγούμενη εικόνα τους όταν ήταν κατοικημένα και είχαν μία άλλη ενέργεια και «ζωή». Ακόμη μας καλούν να μαντέψουμε την προηγούμενη χρήση τους ως σπίτια, παλιές πολυκατοικίες , γραφεία, παλιά παντοπωλεία ή ακόμα και πολιτείες ολόκληρες και οτιδήποτε άλλο υπήρξαν πριν μετατραπούν σε περιθωριακά ερείπια. Με την ανάδειξή τους ως καλλιτεχνικό θέμα μετατρέπονται από άχρωμα και αδιάφορα κτίρια σε γοητευτικές φωτογραφίες.

    Η μελετημένη φωτοσκίαση και η γραμμική προοπτική ανέδειξε τις αρχιτεκτονικές τους φόρμες και έκανε πιο όμορφες κάποιες οικοδομικές ατέλειες. Επέλεξα διαφορετικές αποστάσεις λήψης για να δημιουργήσω την κατάλληλη φωτογραφική ατμόσφαιρα. Πρόκειται για περιοχές και οικοδομήματα που φθείρονται στον χρόνο. Με την φωτογράφηση αυτών των κτιρίων έγινε μία απόπειρα διάσωσης τους στο χρόνο και καταγραφή της φθοράς που γίνεται αισθητή σε προσόψεις , πόρτες , παράθυρα αλλά και στην ατμόσφαιρα που τα περιβάλλει. Στις φωτογραφίες υπάρχει μία ποικιλία χρωματικών τόνων που κυμαίνεται στο άσπρο – μαύρο. Ο σκοπός μου είναι να αποδοθεί η γενικότερη ρωπογραφική, ρεαλιστική, γοητευτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν αυτά τα κτίρια στον θεατή.

     
                                                            

                                                                                        
                                      
                                                                            


 




























































Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑΡΚΙΣΣΟΥ

                                         ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΌ ΣΗΜΕΊΩΜΑ

    Ξεκινώντας την γραφή αυτής εργασίας με κεντρικό σημείο μελέτης τον μύθο του Νάρκισσου και αρκετές παράπλευρες αναφορές στο στοιχείο του καθρέφτη, της σκιάς, στον τραγικό μύθο της Μέδουσας και στο γνωστό εικονογραφημένο παραμύθι για μεγάλους "Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων του C. Lewis", επιλέγω να αναπτύξω το θέμα μέσα από τον μύθο των Διδύμων. Είναι μία ιδιαίτερη ένωση δύο ανθρώπων που θα την αναλύσουμε από μυθολογική, ζωδιακή, ψυχολογική και κοινωνική σκοπιά. Θα προσπαθήσω να αναλύσω εκτενώς και σε επιστημονική βάση το στοιχείο του καθρέφτη και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει μέσα από τον μύθο των Διδύμων.

    Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγιση που θα κάνουμε μέσα από το φαινόμενο των Διδύμων και τις αλληλεπιδράσεις που παρουσιάζονται μέσα από την συμπεριφορά τους . Καθώς οι δίδυμοι είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του φυσικού καθρέφτη . Την αναφορά του φυσικού καθρέφτη την συναντάμε στον Winckelman όπου αναφέρει σαν τον φυσικό καθρέφτη του Νάρκισσου, το νερό. Έτσι και οι δίδυμοι έχουν σαν φυσικό καθρέφτη τον εαυτό τους μέσα από ένα άλλο άτομο. Είναι δύο διαφορετικές οντότητες με πανομοιότυπη εικόνα. Αυτή η μοναδική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσά τους μου προκαλεί το ενδιαφέρον να την μελετήσω και με εμπνέει να αναπτύξω καλλιτεχνικές τάσεις .
Τέλος , όλη η μελέτη θα βασιστεί στην σχέση μεταξύ των διδύμων και στην επαφή τους με τον καθρέφτη και τους άλλους.


   Θα ξεκινήσω την μελέτη από τον ζωδιακό αστερισμό των Διδύμων. Σύμφωνα με την αρχαιοελληνική αστρονομία οι Δίδυμοι ήταν αστερισμός του ζωδιακού κύκλου στο βόρειο ημισφαίριο. Κατέχει σ’ αυτόν θέση ανάμεσα στον αστερισμό του Ταύρου και του Καρκίνου. Έχει πάνω από εικοσιπέντε (25) αστέρια, ορατά με γυμνό μάτι που ξεχωρίζουν για την λάμψη τους μόνο δύο (2) και έχουν όνομα. Πρόκειται για τον αστερισμό του Κάστορα και του Πολυδεύκη . Κατά την αρχαιοελληνική μυθολογία ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης ήταν υπαρκτά πρόσωπα. Ακόμα, σύμφωνα με την μυθολογική παράδοση ήταν γιοι του Δία και της Λήδας. Σύμφωνα με την μυθολογία πάντα, γεννήθηκαν από ένα αυγό και οι δύο και γι’ αυτό είχαν ίδια μορφή. Είχαν άλλη μία αδερφή, την Ελένη η οποία γεννήθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως εκείνοι. Επίσης, λεγόταν ότι ήταν αθάνατοι και ζούσαν τον μισό χρόνο κάτω από τη γη και τον άλλο μισό κοντά στον Δία, στον Όλυμπο. Ήταν σωτήρες αυτών που βρίσκονται σε δρόμο, σε πόλεμο και στην ξενιτιά. Κυρίως όμως ήταν προστάτες των ναυτικών. Λατρεύονταν ιδιαίτερα από τους Σπαρτιάτες αφού γεννήθηκαν στον Ταΰγετο. Ακόμη, σύμφωνα με τον μύθο, στο ταξίδι της επιστροφής από την Αργοναυτική εκστρατεία και μετά από μία τρικυμία, εμφανίστηκαν στα κεφάλια των Διοσκούρων δύο αστέρια. Για τον λόγο αυτό οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν τα ονόματα των Διοσκούρων στον αστερισμό των Διδύμων.

    Είναι λοιπόν οι Διόσκουροι θεότητες του φωτός, που βρίσκονται όπως όλες οι σεληνιακές θεότητες ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι . Γι’ αυτό και τα άλογα τους παριστάνονται άλλοτε λευκά και άλλοτε μαύρα. Το έμβλημα των Διδύμων ήταν το φίδι, είναι ένα στοιχείο που είναι κοινό σε όλες τις σεληνιακές θεότητες. Στην αρχαιότητα επίσης, οι Δίδυμοι ήταν συνδεδεμένοι και με την λατρεία του θεού Απόλλωνα, που ήταν ολύμπιος θεός του Δωδεκαθεϊσμού. Ήταν γνωστός με την ονομασία Διδυμαίος. Πήρε αυτή την ονομασία λόγω της πόλης στην οποία λατρευόταν και ήταν τα Δίδυμα, αρχαία πόλη της Μιλήτου. Προς τιμήν του γιορτάζονταν τα Διδύμεια. Βλέπουμε λοιπόν ότι το φαινόμενο των Διδύμων απασχολούσε από την αρχαιότητα ακόμη τον κόσμο. Ίσως ήταν πρωτόγνωρο το γεγονός ότι δύο άτομα μοιράζονται την ίδια ψυχή σε διαφορετικά σώματα.

    Εκτός από το μυθολογικό τμήμα, που αποτελεί την εισαγωγή στον κόσμο των Διδύμων, θα εστιάσω το ενδιαφέρον μου κυρίως στην συμπεριφορά των διδύμων ατόμων και στην αντιμετώπισή τους από τους άλλους, καθώς και πώς βλέπουν οι ίδιοι τον κόσμο. Τα δίδυμα αδέρφια , από πληροφορίες που αντλούμε από τον επιστημονικό κλάδο της Βιολογίας, προέρχονται από το ίδιο ωάριο, αναπτύσσονται στον ίδιο αμνιακό σάκο και είναι ομοζυγωτά. Αντιθέτως υπάρχει και η περίπτωση των διδύμων που είναι διαφορετικού φύλου, λόγω χρωμοσωμάτων και είναι ετεροζυγωτά. Αυτά τα παιδιά αν και δίδυμα δεν παρουσιάζουν καμία φαινομενική ομοιότητα , μοιράζονται κοινά στοιχεία της προσωπικότητάς τους. Παρατηρείται επίσης ότι αυτά τα παιδιά έχουν αναπτυγμένο ένστικτο, ίσως περισσότερο από άλλα άτομα. Ακόμη έχουν έναν ζωντανό καθρέφτη του εαυτού τους και συνεχώς καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους προσπαθούν να τον εξερευνήσουν. Δεν είναι εύκολο για ένα μικρό παιδί να καταλάβει ότι έχει έναν δίδυμο αδερφό με τον οποίο μοιάζει απόλυτα. Ξεκινά λοιπόν μία μεγάλη διαδικασία κατανόησης και ανακάλυψης του άλλου ατόμου. Είναι ένας τεράστιος καθρέφτης της ανθρώπινης συνείδησης και ένα περίεργο δίπολο.

    Αναπτύσσεται μία σχέση ναρκισσιστική και έχει ως σημείο αναφοράς όχι τον καθρέφτη, αλλά το δίδυμο είδωλό του, τον ίδιο του τον εαυτό. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται ένα κλειστό, εγωιστικό, αλαζονικό κύκλωμα. Το άτομο γίνεται θεατής του ίδιου του εαυτού μέσα από ένα άλλο σώμα. Παρατηρεί στο σώμα του και στην προσωπικότητά του αλλαγές που τον ξαφνιάζουν. Είναι ένα ψυχολογικό παιχνίδι του εαυτού του. Παρατηρείται ωστόσο μία αλληλοσυμπλήρωση χαρακτηριστικών. Οποιοδήποτε στοιχείο λείπει από τον ένα δίδυμο, το βρίσκουμε στον άλλο. Είναι λοιπόν αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι δύο άτομα με ξεχωριστή οντότητα, καταφέρνουν τελικά να επικοινωνήσουν και να αναπτύξουν έναν κρυφό κώδικα συνεννόησης.

    Μιλώντας για την διπολική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στα δίδυμα παιδιά, βλέπουμε ότι δημιουργείται μία γιν-γιαν ενέργεια. Δηλαδή, στα δίδυμα παιδιά επικρατούν αντιθετικά στοιχεία. Όπως στο παράδειγμα των μυθολογικών διδύμων που προαναφέραμε, όπου ως χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είχαν τον ήλιο και το φεγγάρι, τον πάνω και κάτω κόσμο, το μαύρο και άσπρο άλογο. Πρόκειται για ισχυρά διπολικά συστήματα, όπου τα στοιχεία αλληλοσυγκρούονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Έτσι και τα δίδυμα αδέρφια μπορεί να παρουσιάζουν διαφορετικούς χαρακτήρες, όπως νευρικότητα-ηρεμία, τάξη-αταξία, πειθαρχεία-επιπολαιότητα, σεβασμό-αναρχία, εκδήλωση-εσωστρέφεια. Αυτά είναι μερικά από τα χιλιάδες αντίθετα ζευγάρια. Όμως βασική προϋπόθεση για να υπάρχει το ένα από τα δύο είναι να βρίσκεται και το άλλο του μισό για να επιτευχθεί η ισορροπία. Έτσι και στην περίπτωση των διδύμων, το κάθε άτομο ψάχνει το άλλο του μισό στον αδερφό του. Γιατί η ύπαρξη του ενός προϋποθέτει την ύπαρξη του άλλου. Φαινομενικά λοιπόν, αν και διακρίνονται κάποιες αν ομοιότητες

    Τα δίδυμα παιδιά , αντικατοπτρίζονται πλήρως. Είναι ένα φαινόμενο παρατήρησης του εαυτού μας μέσα από ένα άλλο άτομο. Ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα σαφές ποιος είναι ο Νάρκισσος και ποιος ο καθρέφτης. Ο δίδυμος θεατής ψάχνει τον δίδυμο-καθρέφτη. Ψάχνει για το κοινό ορατό σημείο επαφής και τον κοινό εσωτερικό κόσμο. Αντιθέτως , ο τρίτος θεατής ψάχνει να βρει όμοια φυσιογνωμικά και προσωπικά χαρακτηριστικά των Διδύμων. Σε αυτό το σημείο δημιουργείται μία άλλου είδους σχέση. Την εξωτερική παρατήρηση των διδύμων από άλλους ανθρώπους. Αυτό το κύκλωμα επικοινωνίας είναι διαπροσωπικό, καθώς συμμετέχουν και άλλοι άνθρωποι. Εδώ, την θέση του καθρέφτη την παίρνει ο κόσμος και οι δίδυμοι είναι στην θέση του Νάρκισσου. Έτσι, αρχίζει το παιχνίδι της παρατήρησης. Ο εξωτερικός θεατής αρχίζει να ανακαλύπτει παραμορφώσεις, αντανακλάσεις, πολλαπλασιασμούς ειδώλων, κατακερματισμός. Το είδωλο του δίδυμου αρχίζει να δέχεται ποικίλες ερμηνείες. Ο καθρέφτης κατακερματίζει, αλλοιώνει το είδωλο και διασπά την ενότητά του. Μέσα από τον καθρέφτη των άλλων, το άτομο δέχεται συγκεχυμένες επιδράσεις. Δεν είναι αποκρυσταλλωμένη η εικόνα των Διδύμων γιατί ο καθρέφτης του κόσμου στρεβλώνει το είδωλο τους. Είναι ένας παραμορφωτικός καθρέφτης . Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, φαίνονται έντονα οι διαφορές των Διδύμων.

    Όμως, παρά την παραμορφωτική εικόνα του τρίτου-εξωτερικού παρατηρητή, υπάρχει και η θέαση της οικογένειας. Αυτού του είδους ο καθρέφτης αν και μπορεί να δώσει λανθασμένη ερμηνεία λόγω του προστατευτικού κλοιού και του συναισθηματικού δεσίματος, μας δίνει τελικά μία σωστά τοποθετημένη άποψη των διδύμων. Γιατί κυρίως από την μητρική πλευρά κυριαρχεί η λογική και η αυτογνωσία των παιδιών. Συνεπώς , τα συναισθήματα είναι σωστά τοποθετημένα χωρίς συγχύσεις, υπερβολές ή ημιμάθειες. Η οικογένεια λειτουργεί ως καθρέφτης και μας δίνει την αντικειμενική εικόνα των διδύμων. Χωρίς λάθη και επιπόλαιες κρίσεις. Βλέπει το είδωλο όπως αυτό είναι στην πραγματικότητα. Μπορεί να εντοπίσει ομοιότητες, διαφορές, ελλείψεις, ελαττώματα, υπερβολές, χαρισματικά στοιχεία. Ίσως αυτός ο καθρέφτης που προέρχεται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, να έχει την δυνατότητα να διορθώσει και τα όποια ελαττώματα παρουσιάζουν τα είδωλα των διδύμων. Έχουμε λοιπόν ένα δυνητικό διορθωτικό καθρέφτη.

    Ακόμη, αυτού του είδους ο καθρέφτης χρειάζεται γιατί όπως υποστηρίζει ο Lacan το παιδί από την ηλικία των 6 μηνών μπορεί να αναγνωρίζει το είδωλό του στον καθρέφτη . Στην περίπτωση των διδύμων παιδιών, το άτομο έχει την πρώτη του προσωπική εικόνα στον τεχνητό καθρέφτη . Βλέπει το πιστό είδωλο του εαυτού του. Δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη την ύπαρξη του ανθρώπινου δίδυμου αδερφού του. Καταλαβαίνει μόνο αυτό που βλέπει μέσα από τον καθρέφτη. Αρχίζει να γνωρίζει την σκιά του και σιγά-σιγά και τον εαυτό του. Αυτή η διαδικασία της αναγνώρισης παρατείνεται μέχρι την νηπιακή ηλικία των 18 μηνών. Από εκείνο το χρονικό διάστημα και μετά παρατηρείται η πρώτη μεταβολή του παιδιού, όταν αρχίζει σιγά-σιγά να αναγνωρίζει τα μέλη του και έχει την πρώτη αίσθηση του σώματός του. Από αυτό το στάδιο και μετά το παιδί αρχίζει να μαθαίνει τον κόσμο, τον εαυτό του και το ζωντανό του ομοίωμα. Μέχρι και αυτό το στάδιο της ανάπτυξής του, που το δίδυμο παιδί δεν μπορεί να καταλάβει την ύπαρξη του δίδυμου αδερφού του, ούτε της ίδιας του της ύπαρξης, έρχεται ο αντικειμενικός καθρέφτης της οικογένειας και θέτει τις πρώτες βάσεις της αναγνώρισης. Το παιδί πρέπει να κατανοήσει ότι αυτό που βλέπει δεν είναι το είδωλό του, αλλά μία όμοια εικόνα του μέσα από ένα άλλο άτομο. Είναι ο καθρέφτης του εαυτού του, αλλά παράλληλα είναι και ένα διαφορετικό άτομο. Παρά την ομοιότητα των διδύμων, γνωρίζουμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ξεχωριστός. Έτσι, προσπαθεί να ανακαλύψει τον καθρέφτη του εαυτού του. Έχουμε λοιπόν ένα περίεργο σύμπλεγμα καθρέφτη-ειδώλου.

    Ο καθρέφτης ποικίλει ανάλογα την περίπτωση. Άλλοτε είναι ο κόσμος, άλλοτε η οικογένεια, άλλοτε ο τεχνητός καθρέφτης και τέλος ο ίδιος ο άνθρωπος. Τα δίδυμα παιδιά που σχηματίζουν το αυτοπορτρέτο τους. Είναι πάντα η ίδια εικόνα του θεατή και του ειδώλου. Είναι το ίδιο σημείο αναφοράς. Μία τεράστια ναρκισσιστική ματιά. Μία τεκμηριωμένη συνθήκη σε ένα σταθερό σύστημα δύο αναφορών, που το ένα περικλείει το άλλο. Μία αλυσίδα όψεων. Όπως αναφέρει και ο Φιλόστρατος «Είμαι εγώ αυτός που με βλέπω στον άλλον που παρατηρώ ,είμαι εγώ (όπως ο Νάρκισσος) πιστεύω ότι βλέπω άλλον, αλλά είναι πάντα μια εικόνα του εαυτού μου» . Είναι το ίδιο το πρόσωπο που βλέπουμε στο άλλο άτομο. Είναι η ίδια εικόνα του εαυτού μας . Νομίζουμε ότι βλέπουμε κάποιον άλλον, αλλά είναι πάντα η δική μας εικόνα που καθρεφτίζεται στα μάτια του άλλου. Τα δίδυμα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν την έννοια της διαφορετικότητας. Έχουν μάθει σε όλη τους την ζωή ότι μοιάζουν. Έχουν δημιουργήσει ένα δικό τους σύμπαν. Σε αυτό τα κλειστό κύκλωμα μπορούν να γίνουν συμμέτοχοι μόνο όσοι έχουν την ίδια δίδυμη ταυτότητα. Οι υπόλοιποι είναι απλώς observers αυτού του κλειστού κυκλώματος. Ωστόσο αν και είναι δύο διαφορετικά άτομα, που το κάθε ένα έχει αναπτύξει την δική του προσωπικότητα, μοιράζονται την ίδια εικόνα. Αυτό το γεγονός, ενέχει τον κίνδυνο της αυταρέσκειας, της αυτοαναφορικότητας, της αλαζονείας και κυρίως της ματαιοδοξίας. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που έχουν αναπτύξει αυτά τα σύνδρομα και τελικά σαν προσωπικότητες, δεν αυτονομήθηκαν. Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο φαινόμενο που εμφανίζεται στα δίδυμα παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να αποκολληθούν από τον άλλο μισό εαυτό τους. Είναι εξαρτημένα το ένα από το άλλο. Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν μόνοι τους οποιεσδήποτε καταστάσεις της ζωής, αλλά χρειάζονται πάντα την παρουσία ενός στηρίγματος για να νοιώθουν ασφαλείς και κυρίως ότι δεν είναι μόνοι τους. Βέβαια, στα ετεροζυγωτικά δίδυμα αυτά τα συμπτώματα δεν παρουσιάζονται συχνά. Ειδικά όταν είναι και διαφορετικού φύλου. Αναπτύσσονται ξεχωριστά, είναι από πολύ μικρά αυτόνομα και έχουν τις δικές του διαπροσωπικές σχέσεις. Δεν επηρεάζονται μεταξύ τους και έτσι υπάρχει μία ισορροπημένη σχέση. Αυτή όμως η εξέλιξη μπορεί να δείξει μία γενικότερη χαλάρωση στην αδερφική σχέση αν και δεν εμφανίζεται πολύ συχνά.

    Κάθε άλλη αναφορά, όπως αυτή της αυταρέσκειας του ατόμου, ή της αυτοπροβολής θα έμοιαζε ρηχή, γιατί τα δίδυμα παιδιά δεν έχουν την ανάγκη του καθρέφτη, αλλά έχουν μπροστά τους ένα ζωντανό ομοίωμά τους, που έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος από την επίπεδη επιφάνεια του καθρέφτη. Έχουν μία ουσιαστική σχέση να αναπτύξουν και να ανακαλύψουν την δική τους πραγματικότητα βάση των δικών τους δεδομένων ζωής. Η μελέτη αυτή λοιπόν, έχει κυρίως ψυχολογικές προεκτάσεις. Θα επικεντρώσω το ενδιαφέρον μου στην συμπεριφορά, την ψυχολογία και τον συναισθηματικό κόσμο των διδύμων παιδιών. Προανέφερα ότι τα δίδυμα παιδιά που προέρχονται από διαφορετικό αμνιακό σάκο δεν παρουσιάζουν καμία ομοιότητα. Αυτό επιστημονικώς εξηγείται καθώς είναι διαφορετικά τα γονίδια που ενεργοποιούνται στο κάθε παιδί και ιδιαίτερα αν έχουν διαφορετικό φύλο, δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως ομοιότητα. Ωστόσο, οι βιολόγοι με έρευνές τους υποστηρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση τα γονίδια μοιράζονται και το ένα παιδί παίρνει το μυαλό ενώ το άλλο την τέχνη .

    Έτσι, ενώ φαίνεται ότι δεν έχουν τίποτα κοινό να μοιραστούν, συμπληρώνουν δύο βασικούς πνευματικούς τομείς, την εγκεφαλική (I.Q) και την συναισθηματική ( E.Q) νοημοσύνη. Όμως, στα παιδιά που έχουν το ίδιο φύλο και είναι ομοζυγωτά είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τις κλίσεις και τις προτιμήσεις του κάθε ενός. Παρ’ όλα αυτά εικάζουμε ότι θα ήταν φυσικό αν και ταυτίζονται απόλυτα, να αναπτύξουν διαφορετικά ενδιαφέροντα. Αυτά τα παιδιά έχουν έντονους συναισθηματικούς δεσμούς και συχνά το ένστικτό τους, τους προειδοποιεί για σημαντικά γεγονότα. Έχουν αναπτύξει αρκετά την διαίσθησή τους και μπορούν να αντιληφθούν σημαντικά γεγονότα τα οποία οι άλλοι δεν έχουν την δυνατότητα να εντοπίσουν. Μοιράζονται κοινούς, σημειολογικούς κώδικες. Βέβαια όλοι οι άνθρωποι έχουν αναπτυγμένη την λογική αίσθηση, ενώ το ένστικτο το συναντάμε στα ζώα τα οποία επιβιώνουν βάση αυτού. Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στις οποίες ανήκουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, όπως οι δίδυμοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα που έχουν χάσει λίγο ή ολοκληρωτικά μία τους αίσθηση και την αναπληρώνουν μέσα από κάποια άλλη.

    Βλέπουμε λοιπόν, ότι ο καθρέφτης των διδύμων δεν είναι ρηχός και άψυχος αλλά έχει περιεχόμενο, «βαρύτητα» και ενέργεια. Γιατί τα ίδια τα άτομα είναι ο ζωντανός καθρέφτης. Είναι μία καθαρή πηγή ενέργειας που ανανεώνεται και εναλλάσσεται. Είναι κυρίως μία αμφίδρομη σχέση που συνεχώς έχει να δώσει καινούρια στοιχεία. Είναι μία σχέση εξελίξιμη, ενδιαφέρουσα με πολλές οπτικές πλευρές. Δεν είναι απλώς μία ψυχρή αντανάκλαση – καθώς ο καθρέφτης είναι ένα ψυχρό υλικό – αλλά έχει βάθος. Είναι μία ιδιαίτερη επαφή του ατόμου με τον υπόλοιπο κόσμο, με τον εαυτό του, το άλλο του μισό, με έναν ανεξερεύνητο κόσμο. Είναι μία κατάδυση στον εσωτερικό κόσμο των διδύμων. Σε έναν κόσμο, που αν και ανήκουν δύο άτομα, ουσιαστικά είναι μόνο ένα. Αξίζει να αναφερθούμε στο ένστικτο των διδύμων να λειτουργούν αντανακλαστικά, να μοιράζονται κοινά πράγματα και να έχουν όμοια πράγματα, προτιμήσεις, εμφάνιση.

    Αν και είναι μία επανάληψη, έχει ενδιαφέρον ο τρόπος εξέλιξης στην ζωή των διδύμων. Είναι ένα μάθημα αυτογνωσίας και γνώσης. Οι δίδυμοι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους και τον κόσμο, καθώς και έρχονται σε επαφή με έννοιες όπως αναγνώριση, αυτοπροβολή, ταυτότητα, αυταρέσκεια, διαφορετικότητα, ναρκισσισμός. Οι δίδυμοι λοιπόν, έχουν άμεση σχέση με το θέμα του Νάρκισσου και του καθρέφτη. Παρουσιάζουν πολλά κοινά σημεία και περνάνε μέσα από πολλά στάδια. Όπως και στον καθρέφτη έτσι και οι δίδυμοι έχουν μεγενθυμένη την αίσθηση της φυσικής αντανάκλασης και της αυταρέσκειας. Είναι μία επανάληψη της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι έντονη επίσης η παρουσία του ειδώλου και του όμοιου, του όμοιου και το άλλου, του οικείου και του ξένου, του ίδιου και του διαφορετικού. Όπως ο καθρέφτης μας δίνει την αντανάκλαση του ειδώλου και έτσι έχουμε μία διπολική σχέση ανάμεσα στο άτομο και το είδωλό του, με τον ίδιο τρόπο δημιουργούνται στα δίδυμα παιδιά οι παραπάνω διπολικές σχέσεις. Στην καθημερινότητα των διδύμων όλα όσα προαναφέραμε είναι γνωστά και συμβαίνουν.

    Υπάρχει μία γενικότερη επανάληψη, που αν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προβλέψιμη και ίσως ανιαρή, είναι απολύτως λογική και αναμενόμενη για τα δεδομένα της ζωής τους. Γιατί η επανάληψη είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας για την ομαλή ζωή και ενέργεια αυτών των παιδιών. Είναι απολύτως φυσιολογικό να επαναλαμβάνονται κάποιες πράξεις που εκλαμβάνονται ως συνήθειες. Όπως το άτομο έχει συνηθίσει να βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να παρατηρεί τις οποιεσδήποτε αλλαγές, έτσι και οι δίδυμοι έχουν συνηθίσει την εικόνα του όμοιου τους. Η συνήθεια όπως και η ομοιότητα είναι καταγεγραμμένες στα γονίδιά τους, δεν είναι κάτι που το μαθαίνουν καθώς μεγαλώνουν, αλά είναι μία πληροφορία που την μεταφέρουν από την στιγμή που γεννιούνται.
Λειτουργούν όπως ακριβώς ένας καθρέφτης. Έχουν την απόλυτη αντανάκλαση του εαυτού τους και ταυτόχρονα παίρνουν την θέση του Νάρκισσου στον καθρέφτη. Άλλοτε αυτοπροβάλλονται και κάποιες άλλες στιγμές καθρεφτίζουν την εικόνα τους. Δεν είναι σαφή τα όρια. Έχουμε διαφορετική στάση κάθε φορά, ανάλογα με τον ρόλο που υιοθετούν. Όμως υπάρχει η σημαντική διαφορά ότι η σχέση των διδύμων είναι αληθινή και ουσιαστική. Είναι σχέση ζωής. Αντιθέτως του Νάρκισσου είναι κυρίως εξαρτημένη. Ο Νάρκισσος είναι παγιδευμένος στην εικόνα του και ο καθρέφτης είναι απλώς το εργαλείο που τον βοηθά στην αντανάκλαση του. Ο Νάρκισσος λοιπόν είναι ένα υστερόβουλο πλάσμα που δεν νοιώθει την ανάγκη για συντροφιά από άλλους ανθρώπους. Έχει την τέλεια εικόνα του και του είναι αρκετό. Ο καθρέφτης του χρειάζεται για να του υπενθυμίζει πόσο όμορφος είναι.
Στην ουσία αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η άψογη εικόνα του και η τελειοποίησή της. Είναι στενά συνδεδεμένος με τον εαυτό του. Χρησιμοποιεί τον καθρέφτη για να του υπενθυμίζει την τέλεια εικόνα του. Ουσιαστικά είναι αυτός και η αυτοπροβολή του. Ο καθρέφτης απλώς υπάρχει για να συμπληρώνει την συνθήκη της αυτοαναφορικότητας. Χρησιμοποιείται σαν μέσο για την αντανάκλαση του. Ο Νάρκισσος θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υπεροπτική ύπαρξη. Όπου η γνώμη των υπολοίπων τον ενδιαφέρει μόνο όταν είναι επαινετική προς εκείνον και όλοι οι υπόλοιποι πρέπει οπωσδήποτε να τον θαυμάζουν για την ομορφιά του.

    Αυτού του είδους οι άνθρωποι είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο της εποχής μας. Ο κάθε ένας, κρύβει έναν υπεροπτικό χαρακτήρα, που δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην εξωτερική του εικόνα και κρίνει συνήθως άδικα τους άλλους ανθρώπους από την εμφάνισή τους. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται υπερβολικά και άσκοπα με την εικόνα τους. Συνήθως δεν επενδύουν στον εσωτερικό τους κόσμο και είναι επιφανειακοί και ρηχοί. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ζούμε σε μία ναρκισσιστική κοινωνία, όπου επικρατούν τα κριτήρια της εντύπωσης. Αντιθέτως οι δίδυμοι, αν και έχουν το αίσθημα της επανάληψης, μοιράζονται μία αληθινή και συναισθηματική σχέση. Δεν χρησιμοποιούν ο ένας τον άλλον, αλλά τον χρειάζονται. Γιατί έτσι νοιώθουν το αίσθημα της πληρότητας. Δεν εξαρτώνται από την πλασματική και ωραιοποιημένη εικόνα τους αλλά έχουν καθημερινά μπροστά τους τον δίδυμο εαυτό τους. Έχουν αναπτύξει συναισθηματικούς δεσμούς και κοινά ένστικτα. Δεν δεσμεύονται από τον καθρέφτη, ούτε από άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Είναι αντικείμενο παρατήρησης από άλλους λόγω της καταπληκτικής τους ομοιότητας και όχι λόγω της όμορφης εξωτερικής του εμφάνισης. Ταυτόχρονα επικοινωνούν με τους άλλους ανθρώπους και δεν απομονώνονται. Θα λέγαμε ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι αντιμετωπίζουν λίγο ασυνήθιστα τους διδύμους και όχι το αντίθετο. Ωστόσο δεν είναι προσκολλημένοι με την εικόνα τους.

    Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι αν και φαινομενικά η ιστορία του Νάρκισσου και του καθρέφτη μοιάζει με το φαινόμενο των διδύμων, έχουν διαφορετική βάση γιατί οι δίδυμοι είναι πολυδιάστατες προσωπικότητες και δεν είναι εξαρτημένοι από το είδωλό τους και τον καθρέφτη τους. Μπορεί να παρουσιάζουν κοινά στοιχεία μελέτης όπως αυτό της ομοιότητας και της αντανάκλασης του Νάρκισσου μέσα από τον καθρέφτη, αλλά έχουν διαφορετική βάση. Οι δίδυμοι δεν καθρεφτίζονται για να αυτοθαυμαστούν αλλά για να ανακαλύψουν τον δίδυμο εαυτό τους. Δεν επιδιώκουν την τέλεια εικόνα τους αλλά την αληθινή σχέση τους. Γιατί μέσα από τον καθρέφτη βλέπουν ποιοι είναι στην πραγματικότητα. Ο καθρέφτης λοιπόν είναι ένα μέσο για να φτάσουν στην αλήθεια του εαυτού τους. Δεν λειτουργεί ως ψυχρή αντανάκλαση. Αυτή η ιδιότητά του κατά την γνώμη μου είναι πολύ πιο σημαντική από τις υπόλοιπες που διαθέτει. Δεν δημιουργεί πλαστές εντυπώσεις για την εικόνα του ειδώλου μας, αλλά μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την αλήθεια του εαυτού μας. Δεν αρκεί λοιπόν να καθρεφτιζόμαστε, παρατηρώντας εξαντλητικά την εξωτερική μας εικόνα, η οποία είναι παροδική και επιφανειακή, αλλά να κοιτάζουμε μέσα από αυτήν. Να δημιουργήσουμε μία αληθινή και ουσιαστική σχέση με τον εαυτό μας όπως οι δίδυμοι. Άλλωστε ο καθρέφτης δείχνει αυτό που εμείς θέλουμε να δούμε…

    Γιατί η πραγματική εικόνα του εαυτού μας ξεκινά μέσα από τον καθρέφτη και όχι μπροστά σε αυτόν. Γιατί έχουμε μάθει να κοιτάζουμε μόνο την εξωτερική εικόνα μας και δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Ο καθρέφτης είναι μία ανθρώπινη κατασκευή, μία σύμβαση που επιβεβαιώνει την αντανάκλαση της εικόνας μας και την εμφάνιση του ειδώλου μας. Ίσως δεν έχουμε μάθει να χειριζόμαστε σωστά την εικόνα του καθρέφτη ή πάλι βλέπουμε αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε χωρίς να γνωρίζουμε πραγματικά τον εαυτό μας. Οι δίδυμοι έχουν καταργήσει τον καθρέφτη γιατί έχουν την ζωντανή απόδειξη του δίδυμου εαυτού τους. Γιατί νομίζουμε ότι έχουμε κατακτήσει την γνώση του εαυτού μας, ενώ στην πραγματικότητα απλώς κοιτάζουμε την εξωτερική μας εμφάνιση. Είναι πολύ πιο σημαντικό να φτάσουμε στην αλήθεια του εαυτού μας παρά να κατακτήσουμε την ανθρώπινη ομορφιά.




«Βλέπουμε τον κόσμο μέσα από έναν καθρέφτη. Κι είναι ο κόσμος ένα μεγάλο μυστήριο για ‘μας: “Δι’ εσόπτρου εν αινίγματι”. Καμιά φορά καταφέρνουμε να ρίξουμε μια ματιά απ’ την άλλη μεριά, να δούμε τι κρύβεται πίσω από το καθρέφτη. Αν καθαρίζαμε όλο τον καθρέφτη και τον κάναμε γυαλί διάφανο, θα βλέπαμε φυσικά πολύ περισσότερα πράγματα. Μόνο που δεν θα μπορούσαμε πια να δούμε τον εαυτό μας. Γιατί το γυαλί δεν είναι καθρέφτης…»
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

• Εκπαιδευτικό βιβλίο Μέσης Εκπαίδευσης Βιολογία Γ΄ Λυκείου, ΑΘΗΝΑ 2000

• JOSTEIN GAARDER, «Μέσα από το σκοτεινό καθρέφτη», ΑΘΗΝΑ 1998

• Ξ. Μπήτσικας, «Ο καθρέφτης του Νάρκισσου», ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2002

• ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ «ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ», ΑΘΗΝΑ 1981

23.10.09

Για τη ζωή ...

 Να 'μαι και εγώ!. Σας καλωσορίζω στο ιστολόγιό μου. Είμαι νέα σε αυτό το πεδίο. Η αλήθεια είναι ότι το παρόν ιστολόγιο το δημιούργησα ίσως λίγο βεβιασμένα μετά από προτροπή φίλων γένους θηλυκού που μου λένε ότι αυτό θα μου δώσει τη δυνατότητα να εκφράσω τις όποιες σκέψεις και ανησυχίες μου. Ίσως κάτι ξέρουν...
Σας καλωσορίζω με ένα μικρό απόσπασμα από μία αγαπημένη μου ταινία και ένα αξιομνημόνευτο γνωμικό. Γιατί συνδυάζει χορό, ατμόσφαιρα, έξυπνες ατάκες και μικρές αλήθειες. Αυτά από εμένα στο μέλλον θα σας πω περισσότερα ;)
The showcase is the movie "Step Up 2".
"Don't give up, just be you, because life is too short to be anybody else"